Crafts Council Nederland presenteert ‘Crafting Business’, een programma voor makers om je praktijk zakelijk op de rit te krijgen.
Verrijk je creatieve geest met een zakelijke aanpak door middel van dynamische, interactieve en praktische workshops met begeleiding van uiteenlopende experts. Het programma is speciaal ontwikkeld voor makers die meer willen leren over ondernemerschap en daarbij wel wat frisse input en praktische handvatten kunnen gebruiken. Aan het eind van het programma heb je veel kennis opgedaan en heb je een concreet plan van aanpak waar je mee aan de slag kan.
Crafting Business is onderdeel van het grotere samenwerkingsverband Crafting Europe; dit project brengt negen organisaties uit acht Europese landen samen, die zich inzetten om het voortbestaan en het door ontwikkelen van de crafts voor toekomstige generaties te waarborgen.
PROGRAMMA
De workshops vinden plaats in Utrecht:
Kick-off bijeenkomst – 31 augustus
Crafts Council Nederland trapt af met een introductie van het programma. Deze dag ontmoet je de andere deelnemers, leer je elkaar kennen en formuleer je je leervraag.
Business Development – 7 september
Marion Beltman leert je alles over het opstellen van een maker-statement (het startpunt van je bedrijf) en de basis van het ondernemersplan. Door middel van het ‘Business Canvas Model’ ontwikkel je door de komende workshops heen een overzichtelijk plan. Met deze aanpak zie je al snel samenhang tussen je bedrijfsactiviteiten en je verdienmodel.
Financiën – 14 september
Leer meer over de wereld van financiën. Private kredietverstrekker Qredits vertelt over het creëren van een gezonde cashflow, financieel management, kosten, prijzen en het verkrijgen van (start)financiering. In de middag ontwikkel je samen met Marion Beltman een financiële strategie.
Markt en communicatie – 21 september
Ondernemerschap kan niet zonder communicatie. Focus is hierbij heel belangrijk. Als jij durft te kiezen, wordt je boodschap helder en ben je beter vindbaar voor je klanten. Jan Schoon helpt je met de strategische aspecten van communicatie en pr. Arne Leliveld (Matter of Material) neemt je mee in de retailwereld en vertelt je alles over het gebied tussen maker en klant.
Fondsenwerving – 28 september
Het aanvragen van subsidies vereist een plan en vooral veel aandacht. Eva Roolker van het Stimuleringsfonds komt je alles vertellen omtrent het overheidsfondsfonds, Joost Vrieler vertelt hoe het er aan toe gaat bij het private fonds Stokroos en maker Suzanne Oude Hengel deelt haar ervaringen met aanvragen en het werken met subsidies.
Productontwikkeling – 5 oktober
Hoe verhoudt de gebruiker zich tot jouw product? Voor wie maak je het? Werk je altijd toe naar een gerealiseerd product als eindresultaat van je proces? Ga je voor nut, een sociale bijdrage leveren of voor schoonheid? Kijk onder begeleiding van Charlotte Landsheer (Cor Unum) en Jop van Driel vanuit een ander perspectief naar je werk.
Groei en internationalisering – 12 oktober
Ontwikkel je ondernemersvaardigheden nog verder en zet de volgende stap. Ontwerper Lex Pott en Irene Vermeulen (Crafts Curator) delen hun ervaringen met opschaling, productie mogelijkheden, toegang tot internationale evenementen en het werken met galerieën.
Reflectie dag – 9 november
Naast de kennis van Marion Beltman, ontvang je feedback op je ideeën, ontdek je nodige valkuilen en leer je van elkaar. Alles wat je nodig hebt om een slagvaardige ondernemende maker te worden.
NB: Crafts Council Nederland is zelf ook vertegenwoordigd en zorgt voor aanvullende coaching tijdens de workshops.
AANMELDEN
Je beantwoord via een online inschrijfformulier enkele vragen en upload 6 afbeeldingen. Lees onderstaande voorwaarden goed door. Je ontvangt binnen één week een bevestiging van je aanmelding per mail. Crafts Council Nederland maakt een selectie uit de aanmeldingen.
Klik hier om je aan te melden!
VOORWAARDEN
Je omschrijft jezelf als: ambachtsman/vrouw / maker / ontwerper / kunstenaar / creatief / maker-designer.
Misschien maak je al je werk met de hand. Misschien draai je een productie. Mogelijk ontwikkel je werk voor winkels, tentoonstellingen of residenties. Maken, voornamelijk in 3D, staat centraal in wat je doet.
Je bent woonachtig en werkend in Nederland en je ambacht gerichte praktijk is je belangrijkste inkomstenbron óf dit is je doel. Er zijn geen vereisten betreft de structuur van het bedrijf. Duo’s of groepen kunnen zich aanmelden als alle partners betrokken zijn bij het creatieve en maakproces.
Het programma focust op opkomend talent: je bent in de afgelopen vier jaar met je bedrijf begonnen of gaat binnenkort beginnen. Uitzonderingen zijn mogelijk.
KOSTEN
Deelnemen kost €260,- inclusief BTW (prijzen zijn inclusief koffie, thee, workshopmateriaal). Dankzij ‘The Creative Europe Programme of the European Union’, die het programma financieel ondersteunt, kunnen we de kosten laag houden (€32,50 per dag).
BEOORDELING
De volgende criteria worden aangehouden bij alle aanmeldingen.
De kwaliteit van je werk wordt vergeleken met die van de andere aanmeldingen en beoordeeld door experts met een grondige kennis van materialen, de sector en de markt. We zoeken hierbij naar:
• Vakmanschap: er wordt verwacht dat aanvragers over een grondige kennis van materialen beschikken, evenals creatieve en artistieke vaardigheden. Dit kan gebaseerd zijn op een eigentijdse interpretatie van een traditioneel ambacht en op een combinatie van materialen door middel van materiaalexperiment.
• Originaliteit en ontwerpkwaliteiten: een duidelijke persoonlijke stijl is hierbij een pré.
• Aandacht voor de hedendaagse markt: het programma is ontworpen om makers te ondersteunen bij het vestigen van hun bedrijf in de huidige markt. We zijn op zoek naar makers die zich kunnen onderscheiden in een competitieve markt.
• Controle van het productieproces: we verwachten dat aanvragers hun eigen prototypes maken en controle hebben over de productie van het eindproduct.
• Je hebt ambitie om je praktijk te laten groeien.
Uit je motivatie moet blijken dat:
• Commitment om het programma te volgen en tijd vrij te maken om aan je persoonlijke plan te werken.
• Actief lid te zijn van de community/ deelnemers van het programma.
CONTACT
Voor meer informatie over Crafting Business en de selectieprocedure kan je contact opnemen met Guusje Heesakkers via guusje@craftscouncil.nl